Elverum - byen under festningen
Tekst: Infotavla som i dag står i Storgata. Foto: Viggo Bårdseng
Byen blir til.
Elverum het på gammelnorsk Alfarheim, som betyr hjemme ved elva. Glomma renner bred og mektig gjennom Elverum og preger byen og landskapet. Leiret ble navnet på tettstedet på østsiden av Glomma - under Christianfjeld festning. Navnet stammer fra den militære leiren som ble etablert her på 1600-tallet. På det meste skal det ha vært ca 1000 mann på festningen og skansene i Elverum, men i lange perioder utover på 17 og 1800-tallet var det langt færre. Militært mannskap fikk rydde løkker og bygge seg hus i tilknytning til festningen i Nordre og Søndre Leiret. Håndverkere og handelsmenn bygde og slo seg ned i det samme som senere ble hetende Øverleiret, og et lite samfunn vokste frem.
Infotavlen som står i Storgata, rett nedenfor Galgebergparken og ved siden av Vinmonopolet i Elverum. (foto: Viggo Bårdseng)
Elverum - byen under festningen
Elverum lå sentralt til på det indre Østlandet. Viktige ferdselsårer øst-vest og syd-nord krysset hverandre her. Veien fra Hedemarken gjennom Elverum til Trysil og Sverige var viktig. Likeså veien fra Solør nedover gjennom Østerdalen til Røros og Trondheim. Det falt naturlig at Elverum også ble stedet for innlandets største marked, Grundset Marked. Markedet flyttet til Grundset til området nord for festningen i 1696, og kom senere ned til Markedsplassen der Torvet ligger
Samferdsel ble viktig for Elverum. Veiene ble utbedret, og i 1862 kom jernbanen - den andre jernbanestrekningen i Norge - mellom Hamar og Grundset. Samme år ble brua over Glomma bygd - opprinnelig som jernbanebru for togtrafikken til Trysil og Sverige. Kommunen overtok brua til vanlig veibru da jernbanen ble bygd ut nordover på vestsiden. Alt dette førte til stor aktivitet både på Vestad og i Leiret.
Rørosbanen ble bygd videre til Rena i 1871 - og til Trondheim i 1877. Solørbanen ble ferdig i 1910, samme år som Skjefstadfossen kraftverk ble ferdig utbygd. Utbygging av veier og jernbane bidrog til samferdsel, husbygging og sterk økning i folketallet. Leiret ble bygdeby med næringsliv og servicefunksjoner. Telefonen kom allerede i 1886 - som det første stedet på landsbygda i Norge.
Gaarder gård er en idyll midt i Leiret mange beundrer når de besøker byen
Tekst hentet fra Gaarder Gård sin private hjemmeside. (foto under: Viggo Bårdseng)
Gaarder gård ligger midt Leiret, sentrum i Elverum. Tidligere var Gaarder et aktivt gårdsbruk, nå driver vi utleie og arrangementer, og Gaarder er base for skogbruk og eiendomsdrift
Gaarder gård har hatt bosetting siden middelalderen. Da hørte gården til prestegården og det ble naturlig sentrum i bygda. Før år 1500 ble Gaarder skilt ut fra prestegården. Navnet Gaarder kommer fra gardar som betyr et inngjerdet jordstykke.
Eier av Gaarder er Gunnar Aakrann Eek, og gården har vært i samme familie siden 1733.
Fra 1684 ble deler av Christianfjeld festning etablert på gårdens grunn og fra 1700-tallet ble Grundsetmartn holdt på gårdens grunn og arrangert av gårdens eier.
I dag ligger gården midt i Leiret. Det er ingen vanlig gårdsdrift igjen. Det av jordveg som fortsatt eksisterer leies bort og det er skogsforvaltning som i dag er driften på gården. Skogen ligger i Svartholtet, på Vestad og i Julussdalen/Ulvådalen. På grunn av den sentrale beliggenheten er det også noen eiendomsprosjekter og festetomter som ligger under drifta.
Gaarder har blitt besøkt av Kong Haakon og kong Olav
Under kongefamiliens flukt fra Oslo i April 1940 ankom kongefamilien Gaarder om kvelden den 9. april. På grunn av omstendighetene turte de ikke å bli over natten, men reiste videre allerede samme kveld.
Nå brukes hovedbygningen til konserter under Festspillene i Elverum, Låven brukes under Volumfestivalen og vi har innimellom brylluper, konfirmasjoner og andre arrangementer.
En storslått gårdsplass er første møte når du kommer inn på Gaarder Gård
Julehøytiden pyntes Gaarder og stemningen rundt må bare oppleves
Sommeridyll på baksiden av Gaarder
Litt av Christianfjeld festning når du kommer opp til festningsverket fra Leiret.
Christianfjeld festning og skanse
Festningen het opprinnelig Hammersborg Skanse og var bygd i 1683. Etter kong Christiand V`s befaring i 1685, fikk den navnet Christianfjeld.
Denne festningen danner den nordligste flanken i et grensefestningsystem mot øst med fire grunnmurede fjellfestninger. Lengst i syd ligger Fredriksten festning i Halden, bygd fra 1661 til 1671, så Basmo Skanse fra 1683, nord for Ørje i Østfold nær Akershus, deretter Kongsvinger festning fra 1681 - og så Christianfjeld festning i 1685.
Festningene var anlagt av Feltmarskalk Wedel Jarlsberg og bygd etter fransk mønster av generalkvartmester Willem Coucheron. Mellom festningene langs Glomma ble det bygd et nett av skanser og fort. Christianfjeld skulle ikke minst dekke veien fra Sverige over sundstedet ved Grindalen. Her lå også Grindalen skanse fra 1650- tallet som en del av dette forsvarsystemet.
Et festningsverk du må besøke en varm sommerdag. Ta med deg noe godt i sekken og nyt det festningen har å tilby av natur og historie.
Et fint turområde for alle som ønsker å besøke festningen
En "Kvileplass" på en av kanonstillingene på Christianfjeld festning
En av kanonstillingene på toppen av festningen.
Grindalsskansen
Elverum skanse ble anlagt ved Grindalssundet ca 1650. Den ble gjenoppbygd under krigen 1807-14 og fikk navnet Grindalsskansen, og er i dag med sine vollgraver et unikt kulturminne i forsvarsbyen Elverum.
Et fint turområde, og et område ikke mange i Elverum har besøkt. Ta turen og nyt de fine omgivelsene langs Glomma.
Informasjon for alle
Som du nå ser, er det mye informasjon du kan finne rundt om i Leiret. På mange steder kan du også finne informasjon festet på sorte plater rundt om på bygninger. Det er bare å ta beina fatt og se hva Leiret og omegn har å by på av historie om byen.
En liten hilsen fra Viggo Bårdseng