- gammel og ny tid i Elverum.    Glomdalsmuseet

27/06/2019

Museene i Elverum har mye å by på, både inne og ute. Kjøper du årskort, er begge museene klare til å besøkes, samt mange andre museer i området, deriblant Domkirkeodden på Hamar. Jeg vil vise noen av mine foto fra dagens museumsrunde i strålende solskinn. Det kan bli mange bilder etter hvert denne sommeren. I dag vil jeg vise noen av bildene jeg har tatt på Glomdalsmuseet.

Utstillingen åpnet våren 2006 og viser taternes/romanifolkets kultur og historie i Norge. Utstillingen er laget i samarbeid med representanter for taterne/romanifolket, og er en bredt anlagt presentasjon av denne nasjonale minoriteten. En mindre del handler om overgrep og statens fornorskningspolitikk.

Taternes/romanifolkets kultur og historie i Norge er en av de store satsingene på Glomdalsmuseet. Blant annet en utstilling, som er en av museets største attraksjoner

Taternes/romanifolkets kultur og historie i Norge

Taternes/romanifolkets kultur og historie i Norge er en av de store satsingene på Glomdalsmuseet. Blant annet en utstilling, som er en av museets største attraksjoner

Norge har vært flerkulturelt i mange hundre år. 

Fra å være et tradisjonelt folkemuseum er Glomdalsmuseet i stadig større grad en formidler av vårt flerkulturelle samfunn. Nasjonale minoriteter som skogfinner og sørsamer har vært en del av museets formidling gjennom flere tiår. I utgangspunktet var begrunnelsen for å sette i gang arbeidet med en utstilling for romanifolkets/taternes kultur og historie, at norsk kulturhistorie ikke er komplett uten at denne folkegruppen også er med.

Taternes/romanifolkets kultur og historie i Norge er en av de store satsingene på Glomdalsmuseet. Det er mye å lese om historien, bare du tar deg tid til å gå inn. Bruk tid på historien som du finner i utstillingen.

Romanifolket/taterne ønsker at det i utstillingen fokuseres på det positive, på det gode humøret (som gjorde slitet og den daglige kampen lettere å bære), på håndverkstradisjonen, samholdet, musikken, de gode historiene, og alle strategiene de brukte for å overleve.

  • Utstillingen er tilgjengelig hele året i museets hovedbygning
  • Les mer om romanifolkets/taternes kultur og prosjektet i sin helhet på www.latjodrom.no

Før du kommer til Glomdalsmuseet på vestsiden av Glomma - over Gamlebrua, er det mange steder du kan nyte varme og fine sommerdager langs elvekanten. I dag, i strålende solskinn brukte jeg mange timer rundt Glomdalsmuseet, videre over til Norsk Skogmuseum over hengebrua over Prestfossen. Turen rundt, er en tur du kan nyte i langdrag i finværet. Dagens bilder er kun fra siden til Glomdalsmuseet. Norsk Skogmuseum har jeg presentert i et tidligere blogginnlegg.

-natur og gamle hus langs kjente stier mot Glomdalsmuseet

Nydelig utsikt med gammel bebyggelse kan du beskue til høyre når du går over Gamlebrua. Elverum har mye fin bebyggelse som er godt bevart. Mye av det gamle Elverum ble bombet under krigen, og mye fin arkitektur gikk tapt. Fremdeles har vi noen bevarte perler i vårt område, som her på Vestad. Det er bare å nyte når du rusler forbi i solskinnet nå på sommeren.


Når du kommer på vestsiden av Glomma, tar du veien rett til venstre fra brua. Gesellparken  til venstre i bildet, er en grønn "Oase" når du kommer over Gamlebrua. Veien du går opp til Glomdalsmuseet, er naturvei i skjønne omgivelser langs med Glomma med vakker og gammel bebyggelse som skuer ut mot Glomma. En veistump du mare må nyte. MAGNUS HAMLANDER VEGEN

Nydelig gammel bebyggelse finner du når du går langs Magnus Hamlanderveg. Stopp opp og nyt det du ser. Jeg selv bruker lang tid på denne korte strekningen mot Glomdalsmuseet.

- et museumsområde til å nyte

Under ser du litt av blomsterprakten jeg foreviget i dag.

- villblomstens "Paradis"

Det er mange blomsterarter å se rundt om på museumsområdet. Bøy deg ned og studer det vakre du ser. 

Det er heller ikke så dumt å ta med noe godt i sekken du kan nyte, under et tre på selve museumsområde. Inne finner du også en kafè med både godt drikke og noe å bite i.

Jeg håper du har hatt en fin vandring mot og på Glomdalsmuseet i Elverum. Det er bare å ta turen. Jeg skal love deg du ikke vil angre.

Tekst om museet er hentet fra Glomdalsmuseets egen nettside.

Takk for følge !

Viggo Bårdseng

Her er direktelink til museets egen side.

Om Glomdalsmuseet

Glomdalsmuseet er kulturhistorisk museum for Solør og Østerdalen. Museumsparken inneholder 92 hus fra dette området. Det flerkulturelle Hedmark er også et viktig tema museet jobber med. Siden 2000 har Glomdalsmuseet hatt nasjonalt ansvar for dokumentasjon av romanifolkets/taternes kultur og historie.

Glomdalsmuseets historie

Etableringen av Glomdalsmuseet som regionmuseum for Østerdalen og Solør har sitt utspring i tankegodset som var toneangivende for kulturlivet på slutten av 1800-tallet. Her finner en drivkraften for etableringen av de eldste friluftsmuseene i landet. Dette var en brytningstid med store sosiale og økonomiske endringer. Tradisjonelle bygninger og redskaper ble erstattet med nye som var bedre tilpasset tidens krav om økt effektivitet og avkastning. I forbindelse med utviklingen av planene for et felles museum for Østerdalen og Solør skrev avisen Østlandske Tidende i 1894 følgende: «Den gamle østerdalske byggemåte er i sin enkelhet så eiendommelig og typisk at det vil være stor skade skjedd om den sporløst skulle forsvinne uten å etterlate seg så mye som et minnesmerke».

  • 1925 Magnus Hamlander starter Glomdalsmuseets friluftsteater
  • 1929 Finnetunet etableres
  • 1939 Utstillingsbygget Steinbygningen ferdigstilles
  • 1953 Håvard Skirbekk ansettes som museets første konservator
  • 1953 Den sørsamiske boplassen etableres
  • 1959 Danserestauranten åpnes
  • 1972 Ny hovedbygning med kontorer og utstillingslokaler ferdigstilles
  • 1993 Utstillingene Gammeldoktoren og Apoteket åpnes
  • 1997 Arbeidet med romanifolket/taternes kultur og historie starter
  • 2003 Flerkulturelt senter for Hedmark legges til Glomdalsmuseet
  • 2005 Hovedbygning moderniseres og utvides
  • 2006 Utstillingen Latjo drom åpnes
  • 2010 Hedmark fylkesmuseum etableres
  • 2011 Sandbeckstiftelsens virksomhet legges til Glomdalsmuseet
  • 2011 Hedmark musikkarkiv etableres ved Glomdalsmuseet