-en stille stund i kirkerommet
Elverum Kirke fra innsiden
foto: Viggo Bårdseng 5. juli 2018
ELVERUM KIRKE foto: viggo bårdseng 5. juli 2018
Konklusjon etter besøk.
Dette er en kirke du absolutt bør besøke. Ta deg tid en dag når skiltet med åpen kirke står utenfor. Det er godt å bare rusle rundt og bare nyte omgivelsene du finner i kirkerommet. Studer utsmykningen du ser, sett deg ned for bare å nyte kirkerommet i sin helhet.
Det er en merkelig følelse når du sitter der inne. I dag var jeg alene, og følte stillheten som en vanligvis ikke får i kirkerommet når den er i bruk. Her har en opplevd glede og sorg om en annen, men allikevel er det et godt sted å sitte og bare føle på hva en har opplevd gjennom årene her inne.
-et kirkerom for alle
Elverum kirke en nydelig sommerdag i 2018. Hele sommeren er kirken åpen for besøkende på dagtid når det ikke er begravelser.
Her er en liten oversikt over noen av mine foto jeg tok denne sommerdagen i 2018. Et besøk jeg vil anbefale deg, om du er kristen eller ei. Ta turen rundt inne i kirkerommet, eller bare sett deg ned for å nyte roen.
Utsmykningen inne i kirkerommet er fantastisk. En kirke du bør besøke.
historie
Elverum har hatt kirke siden middelalderen. En liten stavkirke omgitt av en kirkegård antas å ha ligget omtrent der Triangelparken er i dag. Denne kirken ble plyndret for alt av verdi under syvårskrigen og forfalt videre utover 1600-tallet, men fikk også nytt inventar. På begynnelsen av 1700-tallet lakk det gjennom tak og vinduer.
Kirkebygg
Julen 1729 tiltrådte Morten Leigh som sogneprest i Elverum, og han klarte tydeligvis å organisere tilstrekkelig innsats til å få oppført ny kirke. En laftet korskirke ble tegnet av Nicolai Gustav Sandberg og oppført av Even Baardset, og stod under tak i juli 1736. Et år senere hadde kirken også tårn, oppført av Sven Olsen Traaset, som vi kjenner fra en rekke kirker i Valdres og Gudbrandsdalen. Kirken ble innviet som Vår Frelsers kirke den 28. januar 1738, og den hadde den gang 700 sitteplasser. I dag er det nok ferre sitteplasser, grunnet utbygging av nytt orgel 2007.
I 1878 ble kirken omfattende endret etter datidens smak etter planer av Henrik Thrap-Meyer. Utvendig ble kirken malt hvit istedenfor brunrød, og vinduene ble gjort smalere. Innvendig ble tømmerveggene panelt og hvitmalt, himlingen ble hevet og nesten alt det gamle inventaret ble skiftet ut. Bare prekestolen og selve alterbildet ble beholdt.
På
1930-tallet var det ønske om tilbakeføring, noe som ble vanskeliggjort av at de
gamle tegningene var borte. Arbeidet ble utført i 1937-38 under ledelse av
Simen Øyen.
Veggpanelet ble fjernet, og inventaret ble oppsporet forskjellge steder på bygda. Vinduene fikk tilbake sin opprinnelige form, og ytterveggene ble malt om. I 1986 var kirken stengt i ti måneder for rehabilitering på grunn av råte- og murskader. Kirken hadde da begynt å sige i hjørnene. Også senere har det vært problemer med siging, og i 2006 ble et utført omfattende rehabiliteringsarbeider. Ved den anledning så det først ut til at den opprinnelige takhimlingen fra 1738 ville bli restaurert, men det skjedde ikke. I stedet ble den tildekket, men det skal være mulig å restaurere den senere. Gjenåpning var i mai samme år.
Kirken fikk nytt orgel (fra Ryde & Berg) i 2007. Det er utgitt en egen bok om det, og den beskriver også kirken ellers og dens historie.
Inventar
Altertavlen til gamlekirken ble skåret av Johannes Skraastad i 1686 og befinner seg nå i Tørberget kirke. Ifølge jubileumsheftet for Elverum kirke er også prekestolen og døpefonten i Tørberget fra Elverum, uten at det fremgår hvem som har laget dem. Dagens altertavle, prekestol og døpefont ble laget til kirkens åpning.
Maleriet i storfeltet viser Jesus på korset. Det og en tegning for tavlen skal ha blitt sendt opp fra København, og Roar Hauglid mener opphavsmannen kan være Johan Friedrich Ehbisch. Tavlen skal senere ha vært et slags forbilde da Lars Pinnerud skar altertavlen til Ytre Rendal kirke. Prekestolen og døpefonten skal være laget av Nils Hansen Engen og Ole Gundersen, i likhet med korskillet og alterornamentikken. Prekestolhimlingen bærer kongemonogrammet til Kristian VI, og hans og hans dronnings monogram er å finne øverst på to obelisker i overgangen mellom koret og skipet. Døpefonten har form av en guttefigur som bærer kummen på hodet, slik det var populært på 1700-tallet. Kirkens to klokker er fra 1746 (fra J.B. Holtermann) og 1795 (fra Erik Schmidt i Christiania).
Kirken fikk nytt orgel (fra Ryde & Berg) i 2007. Det er utgitt en egen bok om det, og den beskriver også kirken ellers og dens historie.
Et krusifiks over
korinngangen er fra 1300-tallet. Blant kirkens malerier er et epitafium over
Maren Opdal, hennes to menn og alle hennes barn, malt av Peter Andersen Lillie.
Andre malerier som har hengt i kirken, er å se på Glomdalsmuseet. Blant
kirkesølvet er enkelte gjenstander fra 1600-tallet.
Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av en kirkegård, som igjen er omgitt av et steingjerde. På kirkegården øst for kirken står en gravkapell. Prestegården ligger ca. 300 meter sørvest for kirken.
Døpefonten i Elverum Kirke
En nydelig altertavle pryder kirkerommet når du kommer inn i kirkerommet. Beveg deg rundt og ikke vær redd for å studere utsmykningene i vår fine kirke.
- postkort med kirken som motiv
I 2018, rett etter jeg hadde besøkt kirken, ble et naturlig valg å legge til kirken som nye postkort fra Elverum.
To nye postkort med kirken som motiv, både utvendig og i selve kirkerommet, preger kortene jeg laget denne sommeren. Ved inngangen under åpen kirke, kan du ta med deg et lite minne fra kirken. Det ene kortet ligger ved utgangen, for de som ønsker minne fra kirken.
En takk til Elverum kirke som holder åpent for den som har lyst å beskue kirken innvendig i fred og ro.
Hilsen fra Viggo Bårdseng
Under kan du se alle bildene fra min lille fotoserie fra sommeren 2018. Håper du får lyst til å besøke vår fantastiske kirke når kirken holder åpen for besøkende. Utenfor inngangen står det en krakk hvor det står: ÅPEN KIRKE
God tur !
Hilsen fra Viggo Bårdseng