Grundsetmart`n - har den en framtid ?
De fleste bildene jeg har brukt her, er gamle bilder hentet fra tidligere Grundset martnader. Det er kun foto med min egen bildelogo som er tatt av meg. De andre er arkivfoto.
Tivoliplassen en varm høstdag under Elverumsdagene. I dag er det vinter og grønn plen er erstattet med snø og kuldegrader.
Når jeg i dag gikk gjennom Storgata, hovedarenaen til Grundsetmart`n, fikk jeg følelsen av en mart`n uten sjel. Det som fra gammelt av var den store hendelsen i Elverum og Leiret, har mistet sjarmen og stemningen som en tradisjonsrik mart`n skal ha. Luktene fra den gamle tiden er der fremdeles. Lukten av bålrøyk,nykokte smultringer og den himmelske duften av stekt løk i friluft får "Gammelmart`n" til å komme nærmere - når jeg lukker øynene. Når jeg igjen åpner synet, er det gode tilbakeblikket igjen borte. Hvorfor får jeg slike følelser når jeg går nedover Storgata, martn`s store friluftsarena en lørdag formiddag?
Et gammelt bilde fra en tidligere mart`n. Stemning må en lage for å få tilbake litt av den gamle sjarmen.
stemning må en skape...
Alt ligger til rette for et vellykket arrangement. Hele den langstrakte gata venter på å bli fylt opp av boder, mennesker,latter, salg og gode historier. Menneskene kommer, boder blir utplassert og bålpanner blir fyrt opp slik at røyken svir i øynene. Akkurat slik en gammel Grundsetmart`n skal være. Fremdeles er den gode gamle stemningen borte. Hvor mye jeg går fram og tilbake mellom lukter og mennesker, får jeg ikke den rette stemningen underveis. Noe er riv ruskende galt i den martn`s gata jeg befinner meg i denne lørdags formiddagen i Leiret.
Alt er perfekt hva øyet kan se...men noe mangler alikevel...
Noe av det jeg savner i gaten, er butikkene som flytter noe av salget ut på fortauet utenfor butikkene. Dette var noe som de fleste gjorde tidligere. Å skape "Egenstemning" utenfor sin egen butikk med gode martn`s tilbud var med på å skape litt av stemningen jeg savner i dagens mart`s gate. De fylte egne boder med varer de ønsket å bli kvitt. Dette førte også mersalg inne i butikken, og god stemning utenfor.
De som kom med egne salgsboder, brukte også musikk som trekkplaster for å få handelen i gang. I dag hører du knapt musikk når du går nedover gata. Tidligere var det svenskmusikk og annen musikk som ruvet gjennom høytalere fra alle boder og butikker nedover hele Storgata og St.Olavsgate. I dag gikk jeg forbi 1 bod som hadde musikk. Jeg hørte bare lett summing av mennesker som gikk forbi når jeg beveget meg nedover gata. Den glade stemningen av musikk og skrytende salgsmenn manglet.
Bilde fra dagens Rådhusplass. Mulighet og rammen rundt for å skape stemning var tilstede, men uteble. Et "stille" midtpunkt, skaper ikke liv.
konklusjon...
Min konklusjon på hva jeg savner nedover gata er tydelig. Liv med musikk og underholdning på gateplan. Det som gav liv, var en egen serveringslavo med trekkspillmusikk som ikke hørtes ellers i gaten. Inne i denne lavoen var det fult av mennesker med noe godt i glassene, og stemningen var slik stemningen skal være under mart`n. De som husker Gamle Gråberg, vet hva jeg snakker om.
Turen nedover Storgata dominerte av stillhet og lite stemningsgivende aktiviteter. Luktene fra "Gammelmart`n" var der, men lyden av "Gammelmart`n" uteble. Dette også lyden av dyktige selgere med egne boder utenfor sine butikker. Vi sier vi savner den gamle mart`n stemningen hvert år. Den kan gjenskapes på en enkel måte. Den tradisjonelle "Gamlemart`n" hadde også egne vimpler som et tak over hele Storgata. Et synlig bevis for at her er det folkefest. For å gjenskape denne gamle mart`n tradisjonen, trengs penger for nye vimpler, og noen som setter vimplene opp. Vi behøver ikke dra lengere enn til Rørosmart`n får å se hva de får til der oppe. Før var Grundsetmart`n det helt store i vårt distrikt. Røros har tatt over vinterens store show.
Det var nok en grunn for at mart`n ble forkortet. Tidligere var starten første tirsdagen i mars. Folk strømmet til fra første dag. I dag er det hele forkortet, med start på fredag samme uken. Det skal sies at Elverumsdagene i august mnd. har tatt over den store folkefesten i Elverum. Varme høstkvelder er byttet ut med minusgrader og snøslaps. Om Grundsetmart`n skal overleve i årene som kommer, er vanskelig å si. Jeg tror selv at Elverumsdagene tar over hele showet i Leiret og Elverum. Jeg tror jeg har flere med meg i denne konklusjonen. Det er synd at den tradisjonelle mart`n ikke har større oppslutning enn hva den har i dag. Grundsetmartn har sin opprinnelse over 400 år tilbake i tid og er kanskje Norges eldste tradisjonelle marked for handel med varer.
Jeg ønsker videre å gi en ros til de som i dag prøver å få til en mart`n og sentrumsaktiviteter vi kan være stolte over å ha i Elverum og Leiret. Det er ikke lett når flesteparten av befolkningen heller vil gå "Tørrskodd" inne på et kjøpesenter enn å oppleve byen ute i det fri. Det er ikke på kjøpesenteret livet i gatene skapes. Kjøpesentrene er en del av sentrum, men alikevel en stor konkurent til de som ønsker å skape noe på gateplan og i friluft. En konkurent som er med på å ødelegge mangfoldet som må til for å få en voksende og levende by. Er det noe vi må få til i Elverum, så er det at våre innbyggere bruker sentrum aktivt, både sommer og vinter. Trekk ut i gatene og gi liv i sentrum. Ikke bygg nye sentrum i utkanten av det sentrum vi har i dag. Vi må først få det vi har i dag til å fungere, før nye handlesteder utenfor sentrum skapes. Det er ikke alltid utvikling som dette er positiv for en liten by...som Elverum er.
Litt historie om Grundsetmart`n
Grundsetmartn i over 400 år
Grundsetmartn har sin opprinnelse over 400 år tilbake i tid og er kanskje Norges eldste tradisjonelle marked for handel med varer. «Gammel-ordfører» Olav Sæter fant historiske spor tilbake til 1594 i sitt søk på når det hele startet. "I Elverum, der hvor veiene møtes fra Østerdalen i nord, fra Hedmarken i vest, fra Trysil og Dalarne i nordøst og fra Solør og Värmland i sørøst, møttes folk i flere hundre år hver vinter i mars måned til marked" - skriver Toralv Gjone i boka Grundset Marked utgitt på Cappelens forlag i 1925.
Markedet er oppkalt etter gården Grundset, og har til tross for flere forsøk gjennom kongelige forordninger på å flytte markedet både i 1685 og 1726, bestått i Elverum. Dette ble så til slutt stadfestet i en ny kongelig forordning i 1767, hvor det heter at markedsplassen skal være på Gårder gårds grunn. Deretter oppgis markedet å ha sin glansperiode i hundre år framover, og har geografisk tilstrømning av folk fra Trøndelag i nord til Vestfold i sør, Sogn i vest til Dalarne i øst.
"Grundset marked" er kjent over hele Norge og utenfor landets grenser og har en storhetstid som varer til midt på 1800-tallet. Da skjer introduksjonen av andre typer for vareomsetning og fortrenger gradvis mer av markedshandelen samtidig som Hamar (1848) og Kongsvinger (1854) opprettes som byer. Jernbane som kommunikasjonsmiddel og landhandlerier som omsettere for varer forandret forutsetningene ytterligere. Etter hvert hevet det seg røster for å oppheve markedet (1860-årene) og to ganger vedtok Elverum herredsstyre selv å oppheve markedet i form av henvendelser til regjeringen (1869 og 1899), og dette ble stadfestet ved "kronprinsregentens resolusjon" 5. mai 1900. Men markedet fortsatte, og har med varierende forutsetninger levd sitt liv fram til dags dato med sine "opp- og nedperioder".
De dominerende varer på Grundset marked har gjennom tidene vært:
- Skinn, smør, ost og vilt fra Østerdalene
- Korn, mjøl, brød, lefse fra Hedemarken
- Hester - særlig fra Gudbrandsdalen
- Tørrfisk og salt sild fra Møre og Romsdalen
- Husflidsprodukter fra Toten - blekktøy, kobbersaker, messing og treskjærerarbeid.
- Kaffe og sukker, tøy og klær fra byenes kjøpmenn
- Jernvarer fra Värmland
Grundset marked var i sin glanstid "Østerdalens karneval" - det var årets store hendelse, som øvrige hendelser ble relatert i forhold til. Markedet brakte folk sammen, hadde stor kulturell betydning og var vesentlig i varehandelen.