Kvisgaard-sjefen: – Tårene kom da jeg skulle låse den siste dagen

27/06/2019

(innlegg i Østlendingen 27. juni 2019)

Klesbransjens Grand Old Man i Elverum, Viggo Bårdseng (59), er arbeidsledig for første gang på 44 år. Men han har ikke gått ut på dato. 

Av Brynhild Marit Berger Møllersen. Publisert: 27. juni 2019

SNART TOMT: Viggo Bårdseng (59) fra Elverum har vært daglig leder ved Kvisgaard i Elverum i 33 år. Foto: Brynhild Marit Berger Møllersen

Det slo ned som en aldri så liten bombe i Elverum da det tidligere i vår ble kjent at Kvisgaard på Kremmertorget skulle stenge dørene etter 25 år. Skulle ikke den klesbutikken som sammen med Lindex hadde vært aller lengst på senteret, klare seg?

En epoke er over

Midt blant kundene gikk daglig leder Viggo Bårdseng (59) og svarte på alle spørsmål. Med målebåndet rundt halsen som vanlig.

Ikke at denne mannen egentlig trenger det målebåndet, for han har bare kastet et blikk og et smil mot hver kunde som har kommet inn døra og automatisk visst hvilken størrelse han eller hun trengte. Et blikk du bare får av årelang erfaring. Men nå er en epoke over.

Den fødte selger

Men da han som 15-åring fikk tilbud om å være ekstrahjelp ved Sætre Tekstilsenter, Elverums daværende største tekstilforretning over tre etasjer, nølte han ikke med å takke ja.

Å være selger lå nært hjertet for den utadvendte og sympatiske unggutten, som allerede som tiåring var med moren i klesbutikker og hjalp støttende til slik at det ble et salg. «Det blir nok en selger av denna», mente Fru Nordberg. Og det ble det

.

Hoppet av skolen

- Men der jeg lærte aller mest, det var hos Harald og Margit Nyberg, i H. Nyberg & Co i St. Olavs gate. De kunne alt om kundebehandling og å drive butikk. Det er virkelig ikke mange forunt å få jobbe på et slikt sted, mener Viggo.

- De visste hvordan de ville ha det, og stilte klare krav til hvordan du skulle oppføre deg i en butikk. Jobbantrekket var dress, nystrøket skjorte og sløyfe, og du skulle alltid gi alt for kundene. Men det var der gnisten virkelig ble tent for å jobbe videre med klær, sier han

.

Det har vært så mye mer enn en jobb. Jeg har jo vært mer der enn hjemme.

Viggo Bårdseng (59), daglig leder Kvisgaard fram til nedleggelsen

NY VERDEN: - Jeg må ærlig innrømme at det er bittert å miste jobben når man nærmer seg 60. Men det nytter ikke å gi opp. Jeg har fortsatt mye å gi, sier Viggo Bårdseng. Foto: Brynhild Marit Berger Møllersen

Kan målsøm

Viggo fikk tilbud om å ta over Nyberg da søskenparet skulle gi seg. Men takket nei fordi han syntes han var for ung. Men det skulle bli mer klær på Viggo.

Som avdelingsleder ved Follestad i Hamar utviklet han seg videre, før Stange-firmaet Hj. Kvisgaard i juni 1986 tok over Oles Manstyle og etablerte avdeling i Elverum med Viggo ved roret.

Først på Arkaden (forløperen til dagens Amfi) og deretter på Kremmertorget. Trender har kommet og gått, men Viggo har vært med på dem alle og styrt butikken med stor frihet.

Om han startet uten en utdannelse på papiret, har Viggo gjennom årene tatt utallige kurs i salg og ledelse, som i tillegg til all praksisen har gitt ham den utdanningen han trengte.

Når det har nærmet seg en stor feiring, en barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller den dagen du skal følge en av dine kjære til graven, har Viggo vært der og hjulpet til med å finne akkurat den riktige dressen.

Og om den ikke har passet ved første forsøk? Ja, da har den målsømutdannede sjefen bare tatt med seg buksa på bakrommet og lagt den opp eller ned i løpet av noen minutter, slik at kunden har fått den med seg hjem.

Reddet brudgommen

- Det har hendt det virkelig har hastet, smiler Viggo, og forteller om brudgommen som skulle finne seg en dress en lørdag.

- Jeg skjønte fort at her ville det være behov for noen justeringer, og spurte når han skulle bruke den. Han svarte som sant var, at bruden allerede sto klar i kirka! Jeg sydde så fort jeg kunne, og han rakk det. Noen dager senere sto brudebildet på trykk i avisen, de smilte og var så fornøyde så!

Røde tall

- Mange ble overrasket da de fikk høre at Kvisgaard skulle stenge. Hvordan var det for deg?

- Trafikken har gått ned gjennom flere år nå, og eierne våre har flere ganger skutt inn mer kapital. Jeg har full respekt for at de til slutt valgte å gi seg. Du kan ikke drive med røde tall i flere år.

25 åR: Kvisgaard åpnet sin butikk på Kremmertorget i 1994. Foto: Privat

Netthandelen har ødelagt

- Jeg så det komme, sjøl om jeg selvfølgelig håpet at vi skulle klare å komme oss videre denne gangen også. Vi har jo i alle år hatt mange faste, gode kunder.

Men jeg tror netthandelen har hatt mye å si. Spesielt de litt yngre i dag, tenker ikke nødvendigvis over at man bruke de lokale butikkene for at de skal bestå. Jeg har hatt flere innom som har prøvd merkeklær hos oss og etterpå kjøpt dem på nett. Da blir det vanskelig, sier han.

- Konkurransen er også mye større i dag, noe som gjør at hele klesbransjen er inne i ei krevende tid. Da vi drev på Arkaden og de første årene på Kremmertorget, hadde en forretning som vår nesten enerett i vår bransje. Slik er det ikke i dag. Samtidig har kjedene også vært med på å trekke folk til sentrene, så vi har hjulpet hverandre. Men nå gikk det ikke lenger, sier han


Mye mer enn en jobb

Mandag 17. juni var siste åpningsdag.

- Jeg åpnet den første dagen på Kremmertorget for 25 år siden, og stengte den siste, sier Viggo. Så kommer tårene. Akkurat slik de kom da nettinggjerdet ble senket for siste gang.

- Det gikk greit fram til da. Så lenge vi hadde åpent, skulle jeg jo jobbe og fungere som vanlig. Men da jeg skulle stenge ... Det var spesielt, innrømmer han

Like rart var det å våkne lørdag morgen 22. juni, da Viggo for første gang ikke skulle rusle de få meterne fra leiligheten og bort til Kremmertorget på jobb.

- Det har vært så mye mer enn en jobb. Jeg har jo vært mer der enn hjemme. Og jobbet med flere av de samme kollegaene i mer enn 30 år. Det blir som en familie, vet du. Da er det trist å ikke skulle møte dem hver dag lenger. Også alle de fine kundene! Jeg er jo blitt så glad i dem også og kommer til å savne dem veldig, sier Viggo, og må rense stemmen igjen.

Bittert å miste jobben

- Jeg vet godt at det satt langt inne for eierne å skulle legge ned. Det var på ingen måte en overilet avgjørelse. Vi har prøvd alt. Så jeg har full forståelse for at det ble som det ble. Men jeg må ærlig innrømme at det er bittert å miste jobben når man nærmer seg 60.

- Men samtidig ga den meg mat på bordet i 33 år. Og jeg nekter å godta at jeg er utgått på dato. Jeg vet jo sjøl hvordan jeg gjerne har villet ansette godt voksne folk, de har erfaring og er utrolig stabile arbeidstakere. Så jeg håper at noen ser at man har mye å gi i voksen alder også, sier han.

Har fått tilbud

Viggo har fått flere henvendelser fra folk som har villet bidra med kapital hvis han ville starte for seg sjøl.

- Men jeg vil ikke gamble med andres penger. Visst kunne det gått, men det vet man ikke sikkert. Derfor har jeg takket nei. Jeg skal kunne se folk i øya, sier Viggo. Akkurat det har han da også alltid gjort. Sett dem, smilt, hilst og snakket


Ikke slått ut håret

- Som Mr. Kvisgaard er du godt kjent blant mange. Hvordan har det påvirket deg?

- Jeg har nok i alle år være bevisst på hvordan jeg framstår. Samtidig har jeg ikke hatt det store behovet for å slå ut håret på byen, smiler Viggo, og viser veg til lokalene der det nå snart er helt tomt. Det er ikke så vondt å komme hit nå. Butikken er borte, og det er bare et rom igjen, sier han, før vi blir avbrutt. En lang rekke kunder vil nemlig ha et ord eller to med Viggo.

Gi ham en klem, si at de synes det er leit at han stenger og skryte av hvor utrolig flink han er og hvor trygge de har følt seg med ham.

- Slikt er veldig koselig å høre!

Jobbjakten i gang

- Er det helst klesbransjen du vil fortsette i?

- Der står jeg helt fritt. Jeg har jo drevet såpass mye både med ledelse og omstillinger at jeg godt kan være med på andre ting også, sier han.

Jobbjakten er allerede i gang. Men i sommer blir det også rom for noen velfortjente fridager, som han gjerne bruker på tur med kamera i sekken. Noen turer innom Kremmer'n blir det nok også, sjøl om det blir rart å gå dit kun som kunde.

VAKKERT: Viggo finner gjerne roen ved Elveparken med kameraet på kveldstur. Foto: Viggo Bårdseng


Noe må gjøres

- Det er mange tomme lokaler her nå?

- Ja, det må skje noe fort, man kan ikke sitte på gjerdet. Den nye senterlederen får nok å gjøre framover, men han er en dyktig kar, så jeg har trua, sier Viggo. Veteranen ser imidlertid at det er mer krevende å ha eiere som sitter langt unna.

- Da Røhne, Helstad og Aakrann var involvert, hadde de en nærhet som gjorde det veldig lett å ta grep, mener Viggo

.

Handler lokalt

Visst har han fortsatt meninger. Og visst blir det rart å ikke lenger skulle være med på å ta avgjørelser til beste for senteret som betyr mye for ham.

- Men det store spørsmålet blir: Hvor skal du kjøpe klær nå?

- Ja, det er et godt spørsmål! Jeg aner ikke. Men det blir ikke på nett. Jeg skal handle lokalt i Elverum!

Ønsker du å lese innlegget til Østlendingens side, trykk på linken under.