- vårstemning i Triangelparken
Tekst/foto: Viggo Bårdseng
Elverum har hatt kirke siden middelalderen. En liten stavkirke omgitt av en kirkegård antas å ha ligget omtrent der Triangelparken er i dag. Der lå også St. Torleifs kapell. Denne kirken ble plyndret for alt av verdi under syvårskrigen og forfalt videre utover 1600-tallet. Det er satt opp en minnestein i parken om de to kirkene Det var Kjell Hoff-Jørgensen som utformet motivet på minnesteinen.
LITT HISTORIE OM PARKEN
Triangelparken gitt av Otto Aakrann til stedet. Leirets Vel satte den i fin stand (1910-1912) med fontene, plener, beplantninger og grusganger. Triangelparken tilhører fortsatt Gaarder. Den er stilt til disposisjon for Leirets Vel og Elverums befolkning. Istandsettelsen ble delvis finansiert av erstatningen Otto Aakrann, som den gang var eier av Gaarder, fikk da Grundset marked formelt ble avviklet. Den gamle fontenen står syd for Rødbygningen med blomster i hver sommer.
Ved utgravinger i nordlige deler av dette område fant man benrester etter en tidlig kirkegård. En stavkirke og St. Thorleifs kapell har ligget her. Kapellet skulle ha stått her i 1598, Finne-Grønn skriver at kapellet var revet før 1638.
- en frodig park
En "Oase" i sentrum, er en god betegnelse på den lille parken i Elverum. Fra tidlig vår til sen høst er dette et fint sted å "Kvile føttene" etter en rundtur i Leirets gater.
Et blikk opp mot himmelen under tuntreet i parken.
Både sommer og vinter er parken et synlig midtpunkt når du kjører eller går gjennom Leirets gater. Fra mai mnd. blomstrer parken i all sin prakt, og ønsker alle velkommen til å nyte en liten rolig stund på en av benkene ved "Vannhullet" - eller i skyggen under det store tuntreet.
Nydelige hvite blomster fyller hele treet i parken. En duft av naturens parfyme fyller hele parken når blomstringen er på sitt beste.
Treet i parken er lett å se med sine nydelige hvite blomster, som dekker hele treet. Går du nærmere, kjenner du den intense blomsterlukten som fyller hele parken.
"Dansende Traner" i triangelparken. Av kunstner Skule Waksvik. Denne ble avduket 1. juli 1972
En park kan brukes til mye.
- også til gudstjeneste.
Fra gudstjenesten ute i det fri. Til høyre ser du minnesteinen som er satt opp i parken
Denne søndagen i juni 2016, var det barnedåp i Triangelparken.
Hvert år i juni mnd. pyntes Triangelparken til gudstjeneste. Parken går tilbake til sitt "Gamle" Guds sted. Her er noen bilder, der parken settes i stand ute i det fri. Nydelig sommervær med nesten skyfri himmel og deilig temperatur omkranser hele parken. En park kan brukes til så mye...
En nydelig pyntet Triangelpark som er klar for gudstjeneste ute i det fri. Stoler er plassert nedover hele parken for de som kommer til gudstjeneste.
Syrinen blomstrer og lager en stemningsfull vår og forsommer i parken. Du kjenner lukten av velduftende syrin på lang avstand
Litt av Gaarder Gård som ligger vegg i vegg med triangelparken.
Vinter i Triangelparken.
I vintermånedene skifter tuntreet ham, der det lyser opp hele parken med sine kunstneriske lys plassert over hele treet. Det "Lysende tre" er et lysglimt alle venter å se når snøen og kulden kommer.
Lystreet i Triangelparken en kald natt i desember.
"Parisernatt" i Triangelparken.
Det er mange som lurer på hva jeg holder på med når jeg lusker rundt i parken midt på natten med kamera. Jeg er i min egen lille verden når jeg vil forevige stemningen parken kan gi en kald vinternatt. Det er kun meg og kamera som betyr noe der og da.
Her er ett av mine rammefoto fra Triangelparken. "En kald Parisernatt i Elverum".
To bilder jeg er veldig glad i. Vinternatt i Triangelparken en kald desembernatt.
"Parisernatt" i Triangelparken en kald vinternatt i desember med 30 minusgrader og nysnø.
Begge bildene du ser her, ble tatt en kald vinternatt i desember. Med minus 30 grader og nysnø kl. 02:00, var det rene trollnatten i parken. Bildene har jeg kalt "Parisernatt" i Triangelparken.
Ta turen innom Triangelparken du også. På denne tiden i mai, får du oppleve en nydelig blomsterprakt med lukter som sitter i nesen helt til neste år.
God tur ! Hilsen fra Viggo Bårdseng